Lekvárfőzés: 6 dolog, amire feltétlenül figyeljünk
A lekvárfőzés nem ördöngösség. Bárki könnyedén megtanulhatja. A tökéletes eredmény eléréséhez összegyűjtöttünk 6 jótanácsot, melyre érdemes odafigyelnünk.
1, Tisztaság – egészség – hosszú eltarthatóság!
Semmi kellemetlen meglepetés nem jöhet közbe, ha alaposan kifőzzük a befőttesüveget és a fedelét is. A hosszadalmas fertőtlenítést a mosogatógép 95 fokos programjával is kiválthatod.
A forró lekvárt rögtön töltsük színültig jól záródó üvegekbe, úgy hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Kb. 5 percre állítsuk fejre, így vákuumréteget csinálunk az üvegben, így elkerülhető a baktériumképződés.
2, Ideális mennyiség
Legjobb, ha kisebb adagokkal operálunk, egyrészt mert így 1-2 hónap múlva újabb ízekkel kísérletezhetünk, egyébként is: a nagyobb mennyiség könnyebben leég.
3, Az alapanyag
Válasszunk minél érettebb gyümölcsöt, de ügyeljünk arra, hogy egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek bele.
4, Az a fránya hab…
A habban levegő van, a levegőben baktériumok lehetnek. Hogy megőrizzük lekvárunk minőségét, szabaduljunk meg az összes habtól, mielőtt nekiállnánk a végső stádiumnak a lekvárosüvegbe történő töltésnek.
5, Szilárd-e.
Mielőtt befejezed a főzést, végezz kocsonyásodási próbát. A forró masszából tegyél egy evőkanálnyit kistányérra, majd helyezd rövid időre a hűtőbe. Ha megkeményedik, az üvegben is megfelelő állagú lesz.
6, Dunsztolás
A Haas zselésítővel nincs többé szükség dunsztolásra.Ha biztosra akarsz menni, a megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsd fejjel lefelé és hagyd úgy 5 percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár.