Receptek

Lekvár recept: kedvenc baracklekvárom

Nem sok minden fogható egy napsárgán aranyló, zamatos-illatos sárgabaracklekvárhoz. Egy biztos, teljesen fölösleges a boltban megvenni valami méregdrága üvegcsét, amibe ki tudja mi minden került bele, hiszen manapság játszva elkészítheted magad is a saját szád íze szerinti barack-csemegét – persze nem árt tudni, mi is a trükkje…

Hozzávalók

  • 1,25 kg gondosan válogatott sárgabarack
  • 0,5 kg cukor
  • Haas Quittin baracklekvár készítéséhez

Elkészítés

AHaas Quittin baracklekvárhoz lesz a cinkosod, ami kifejezetten sárgabarack lekvár készítéséhez lett kifejlesztve, figyelembe véve a gyümölcs sajátosságait: pektintartalmát és színét. Így a baracklekvárod nem veszti el a gyümölcsben lévő eredeti vitaminokat, sőt a megfelelő állag miatt sem kell aggódnod. A színe pedig olyan lesz, mint amikor a friss gyümölcsbe harapsz – tökéletes!

A lehető legfinomabb eredmény érdekében minél érettebb, ízletes barackból érdemes nekiállni! A gyümölcsöt tegyük egy mély tálba, majd lobogó forró vízzel öntsük le. Két-három perc várakozás után a barackok bőrét húzzuk le, majd magozzuk ki a gyümölcsöt. Egyszerre nem érdemes nagyobb mennyiségű barackkal dolgozni, mert könnyen bebarnulhatnak.  A kimagozott gyümölcsöt turmixoljuk vagy daráljuk el. Lemérjük, hogy ellenőrizhessük, rendelkezésünkre áll-e a kívánt mennyiség, majd a gyümölcspépbe belekeverjük a Quittint. Állandó keverés közben forraljuk fel magas hőfokon a gyümölcsös-Quittines keveréket. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.  A forró lekvárt az előre elmosott és lecsepegtetett üvegekbe töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.

Én a baracklekvárhoz kicsi 3 decis üvegeket használok kevés hozzáadott cukorral. Mindent lelkiismeretesen sterilizálok, hogy meg ne romoljon.

Aztán pedig… kész is van!