Receptek
Lekvár recept: kedvenc baracklekvárom
Hozzávalók
- 1,25 kg gondosan válogatott sárgabarack
- 0,5 kg cukor
- Haas Quittin baracklekvár készítéséhez
Elkészítés
AHaas Quittin baracklekvárhoz lesz a cinkosod, ami kifejezetten sárgabarack lekvár készítéséhez lett kifejlesztve, figyelembe véve a gyümölcs sajátosságait: pektintartalmát és színét. Így a baracklekvárod nem veszti el a gyümölcsben lévő eredeti vitaminokat, sőt a megfelelő állag miatt sem kell aggódnod. A színe pedig olyan lesz, mint amikor a friss gyümölcsbe harapsz – tökéletes!
A lehető legfinomabb eredmény érdekében minél érettebb, ízletes barackból érdemes nekiállni! A gyümölcsöt tegyük egy mély tálba, majd lobogó forró vízzel öntsük le. Két-három perc várakozás után a barackok bőrét húzzuk le, majd magozzuk ki a gyümölcsöt. Egyszerre nem érdemes nagyobb mennyiségű barackkal dolgozni, mert könnyen bebarnulhatnak. A kimagozott gyümölcsöt turmixoljuk vagy daráljuk el. Lemérjük, hogy ellenőrizhessük, rendelkezésünkre áll-e a kívánt mennyiség, majd a gyümölcspépbe belekeverjük a Quittint. Állandó keverés közben forraljuk fel magas hőfokon a gyümölcsös-Quittines keveréket. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük. A forró lekvárt az előre elmosott és lecsepegtetett üvegekbe töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.
Én a baracklekvárhoz kicsi 3 decis üvegeket használok kevés hozzáadott cukorral. Mindent lelkiismeretesen sterilizálok, hogy meg ne romoljon.
Aztán pedig… kész is van!