Receptek

Ribizli + más gyümölcsök vegyes lekvár

A ribizli magas pektintartalmú gyümölcs, így jól köt. Viszont nem mindegy, hogy milyen gyümölccsel párosítjuk befőzéskor.

Hozzávalók

Elkészítés

Ha lédús gyümölcsökkel főzzük össze (meggy, cseresznye), és a lédús gyümölcs legalább a gyümölcsmennyiség felét teszi ki, akkor 2 tasak, ha átlagos gyümölccsel (pl. eper), akkor elég 1 tasak Haas Quittin lekvár zselésítőszer.

A ribizli magjait belefőzhetjük a lekvárba, vagy befőzés előtt sűrű szitán átpasszírozhatjuk, így megszabadulhatunk a gyümölcs magjától és héjától.

Tipp:

Mivel a gyümölcsök héja tartalmazza a legtöbb pektint, ezért van jelentősége annak, hogy milyen formában adjuk a lekvárhoz ezt a gyümölcsöt. Ha héjával és magjával együtt kerül a lekvárba, akkor elég 1 tasak Quittin a befőzéshez. Ha a ribizli passzírozott formában kerül a lekvárba és a befőzendő gyümölcs legalább felét egy lédús gyümölcs képezi, akkor ajánlatos 2 tasak Quittint használni.

A Quittin 1:1 termékünket klasszikusan édes, házi jellegű lekvárok és dzsemek kedvelőinek ajánljuk, illetve savanykásabb gyümölcsökhöz, így a ribizlihez tökéletesen passzol. Ennél a vegyes lekvárnál tehát az lenne a javaslatunk, hogy a ribizlit savanykásabb gyümölcsökkel párosítsuk, pl. meggy.