Receptek

Ribizli és cseresznye párosítás

(Inkább a rutinosabb befőzőknek ajánljuk – a cseresznye-ribizli-lime lekvár elkészítéséhez videósegédletet is találsz a honlapon.)

Hozzávalók

  • 1,5 kg ribizli-cseresznye mix
  • 0,25 kg cukor
  • 2 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítő a cseresznye arányától függően

Elkészítés

A savanykás ribizli és édes cseresznye esetében a 3:1 zselésítőszert javasoljuk, így viszonylag kevés cukor szükséges a lekvár elkészítéséhez. Ajánljuk ezt a lekvárt azoknak, akik odafigyelnek, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszanak, és nem szeretik a nagyon édes, cukros lekvárokat.

A ribizli esetében sok mindenre kell figyelni a lekvár elkészítésénél. Többféleképpen lehet felhasználni lekvárhoz. Ha valaki nem szeretné, hogy a magja is belekerüljön a lekvárba, úgy passzírozza le gyümölcsöt. Így azonban a héja sem kerül bele a lekvárba. Mivel a héja tartalmazza a legtöbb pektint így itt a normál felhasználási adagolástól eltérően ajánlott dupla adag zselésítőszert használni, nehogy lágy lekvárt kapjunk. Mivel a cseresznye esetében a lédússága miatt szintén indokolt a dupla zselésítőszer a kenhető, zselés állag eléréséhez,  így jelen esetben nincs jelentősége, hogy héjával vagy anélkül készül a lekvár – mindenképp dupla tasakot javaslunk.

Elkészítés módja:

  • 1. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, magozzuk ki, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg.
  • 2. A gyümölcspépbe jól keverjük bele a Quittint.
  • 3. Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-Quittines keveréket.
  • 4. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
  • 5. Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.