Szilvalekvár főzés, szilvalekvár készítés
Milyen szilvát főzzünk be?
A legjobb ugyan ha van a kertben saját szilvafánk, és saját termesztésű gyümölcsöt főzhetünk be. Ha a piacon szerezzük be a befőzni kívánt gyümölcsöt, akkor ügyeljünk arra, hogy közepesen érett, nem túl kemény, hibátlan szilvát válasszunk. A szilva húsa legyen édes, a héja ne legyen túl vastag. Vannak egészen sötét húsú gyümölcsök, ilyen a beszteci szilva, és vannak világosabbak, mint például az ageni fajta. A legfinomabb és leghíresebb természetesen a szatmári szilva.
Miért érdemes szilvalekvár főzni?
A szivalekvár nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Figyelemreméltó vas-forrás, de rendkívül gazdag kalciumban, magnéziumban és foszforban is. Az egyik legjobb vértisztítónk, illetve csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Kiváló hashajtó és székletszabályozó. Télen kiváló természetes rost-forrás. B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat.
A Quittin 3:1 befőzőszerrel készíthető a legkeményebb lekvár. Az így elkészített szilvalekvár tömör, kemény állagú lesz. Ez a termék cukortakarékos, azoknak javasolt, akik a gyümölcs természetes aromáját enyhe édesítéssel részesítik előnyben, és akik nem szeretik, ha folyós a lekvár.
Hozzávalók:
- 1,5 kg szilva
- 0,25 kg cukor
- 1 tasak Haas Quittin 3:1 lekvár zselésítőszer
Elkészítés módja:
- A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, magozzuk ki, turmixoljuk vagy daráljuk le (mivel ez egy kemény lekvár lesz, érdemes minél homogénebbre darálni), majd ezután mérjük meg.
- A gyümölcspépbe jól keverjük bele a Haas Quittin lekvár zselésítőszert.
- Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-Quittines keveréket.
- A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
- Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.